Forum Psykiatri


Social överkänslighet

hej! Social överkänslighet, typ att man reagerar totalt överdrivet på allt (att man gör bort sig, att nån säger nåt "elakt", att nån retar en, kritik, att man blir avvisad osv). Helt enkelt att man bryr sig alldeles för mycket om bvad andra tycker, tänker, gör och säger. Nån mer som lider av detta? Vad kan man göra åt det?

Här är en till som lider av detta. Min sambo brukar sucka åt mig när jag berättar att folk hatar mig, att de tycker jag är konstig, att de inte vill vara med mig och liknande grejer... Jag försöker vända på tänkandet genom att utsätta mig för situationer jag tycker är jobbiga och att aktivt tänka mer positivt på situationen. Det går inte alltid att tänka mer positivt när man är mitt inne i situationen, utan ofta får jag ta tagi det efteråt. Jag brukar till exempel tänka: är det rimligt att alla i min klass tyckte att jag var konstig idag på lektionen. Jag satt ju trots allt bara tyst på min plats hela tiden. Nej, det är inte troligt eller rimligt. Troligen har många av de andra inte ens lagt märke till mig idag... någon kanske tyckte att jag verkade trevlig till och med... osv...


Jag lider också av rädslan att alltid göra fel, att alla har en åsikt och att ingen kan tycka om mig som jag är utan efter vad jag gör...det är så smärtsamt många gånger...det gnager liksom i en. Jag har gått i terapi i snart 2 år och där pratar vi mycket om det, hjälper en del men vet om att det kommer ta tid...skönt att iaf kunna prata om det med någon..

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons