Forum Psykiatri


Pet - Scan vid Psykisk ohälsa

 
Hej
 
Jag har själv studerat till Psykolog och har på det sättet konfronterats med många av teorierna för psykologi och jag har efter min utbildning mött på problemen som psykologin innebär i samhället.
 
Fördelen är att psykologin rör sig i ett omöjligt område där människor kan få hjälp med sina reella problem. För många av problemen som depression och ångest kan lindras eller helt försvinna med psykologi. Psykologin är också bra inom näringslivet där jag själv har arbetet som personalchef.
 
Däremot så är strukturen fel inom psykologin vid för exempel diagnos av sjukdom.
 
Psykologin har nästan ingen samhällsvetenskaplig teori och har nästan ingen konkret diagnosmetod.
 
Psykologin är helt enkelt snack och snack fungerar inte i samhället och vid diagnos!
 
Snack fungerar när man skall möta en partner och ha sex eller kommer för sent till jobbet osv...
 
Den usla diagnosmetoden består av papper från 1940 talet.
 
För exempel: När jag var 12 år gammal så fick jag allergi. Allergimedicinen gav negativa effekter som hjärtklappning och stress vilket i slutändan upplevdes så otrevligt så att jag fick hypokondri.
 
Rent filosofiskt så kunde ju alla tänka att jag hade DAMP men rent praktiskt så när jag slutade med mina allergimediciner som vuxen så försvann min ångest och hypokondri.
 
Det jag därför förordar är Pet- Scan vid diagnos av psykisk sjukdom. Detta behöver egentligen inte vara dyrare än tandläkaren. För skulle alla Psykiska inrättningar ha en Pet - Scan att dela på per inrättning så skulle det sänka kostnaden för Pet- Scan undersökning.
 
För när alla andra diagnoser ställs så använder man sig av den tekniska möjligheten man har förutom inom psykologin.
 
Förvisso så kan man ju förorda vissa konstiga och ovanliga sjukdomar inom primärvården och att dessa inte alltid har en röntgen för alla undersökningar och att röntgen kanske inte alltid spårar en sjukdom.
 
Men inom den vanliga vården så används röntgen och Pet - Scan, ct- scan säkerligen till 99% för att fastställa diagnos.
 
Men svaret på detta kommer ofta från psykologerna själva: Vi vill inte kunna fastställa diagnos.
 
Detta för att man senare i livet skall kunna avfärda diagnosen.
 
Jag anser därför att Psykologin på detta sätt gör sig skyldiga till att vara hycklare och att psykologin inte längre bör anses som en vetenskap. För en vetenskap vill fastställa ett problem men det vill inte psykologin. Psykologin vill fantisera om vad vi har att säga om oss själva och varandra.
 
 
Vad anser ni?

Vad tror du att man kan få ut om folks psykiska status med hjälp av PET-scaning. Den vanligaste metoden för att undersöka hjärnaktivitet hos människor äR fMRI. Men att set skulle vara möjligt att ställa en psykiatrisk diagnos med den typen av scaning lär nog inte vara möjligt. Om du är intresserad av att läsa om hur bra fMRI fungerar för att avgöra vad som händer i enhjärna, kan jag rekommendera dig att läsa boken "Braineashed" av författarna Sally Satel och Scott O. Lillienfeld.
Boken förklarar väl vad man kan få ut av att Scania av en hjärna.


Tack lasseze
 
fMRI har du rätt i:
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11294
Ja, som du förstår så finns det ju massor med möjligheter att fastställa psykiska problem med teknik.
Var på inget av dessa används inom psykiatrin vid diagnos! Ofta, inte ens ett papper.
 
Exempel:
Jag väljer mig själv som exempel igen för att du skall få se en psykiatrisk kliniks diagnostisering:
Vi väljer här någon av mina lärare vid psykologprogrammet!
Vi väljer en inte så farlig sekvens i mitt liv.
Jag var tillsammans med en tjej när en tjej som ser ut som henne här började söka min kontakt:
http://static2.devote.se/gallery/big/20121119/653d3b4c77fb09b4c4700cc81061da73.jpg 
Hon var helt perfekt på många sätt, trevlig, snäll och intresserad av mig. Hon till och med kastade sig om min hals och kramade mig vid några tillfällen helt öppet. Konstigt nog så fick vi alltid vara i fred när vi fikade. Inga killar störde oss fast att jag inte är en sådan "häftig" kille osv.
Därefter så visade hon upp sin värld. Hennes värld var Hells Angels. Dem har inga tjejer inom sin organisation men dem har tjejer som kör narkotika (betalt) över gränsen och som ägnar sig åt att vara chefer för prostituerade.
Hon gjorde som så att hon tog med mig till Hells Angels lokal och lät mig prata med dem (utan att förbereda mig på det). Och dem var trevliga när jag var där. Därefter så menade hon att Hells Angels rykte var överdrivet.
Jag står alltså med deras hemliga kurir som kör laster på 30 till 40 miljoner kronor om gången över gränsen. (Sådant kan innebära problem).
...............................
Jag var orolig efter detta och min tjej förstod inte varför jag var orolig. Jag och den tjejen hade förvisso inte haft sex med varandra men min dåvarande tjej skulle inte klara av att en tjej stötte på mig utan hon skulle i det läget konfrontera henne med detta och som du kanske förstår så går inte det när hon kör laster över gränsen olagligt. Så jag sa inget om varför jag var orolig till min tjej!
Skulle vi då konfrontera en psykiatrisk klinik och mötte min lärare vid psykologprogrammet så skulle han på 2 min klassificera mig som schizofren med förföljelsemani. Detta eftersom jag inte kan förklara i detta läge om tjejen och hennes narkotikalaster för Hells Angels. Skulle jag däremot förklara om Hells Angels och tjejen så skulle min lärare vid psykologprogrammet bli rädd och klassificera mig som farlig!
Alltså: Vad du säger skall inte ha någon betydelse för DIAGNOS!
Men det förstår man inte inom psykologin och psykiatrin! Man skriver ut lite mediciner och tror att det hjälper mot världen! (För psykologin är en vetenskap som hävdar att det är socialistiskt att mena samhällspåverkan vid psykisk sjukdom. Många av dem är socialister men hävdar att detta med samhälle är politik och att psykologin står över politiken och samhället).
Detta är högst ovetenskapligt! Man använder inte den tekniska möjlighet man har. För man vill inte använda den möjligheten.
Detta hävdar dem egentligen bara för att mina lärare vid psykologprogrammet och inom psykiatrin vill vara häftig och ställa häftiga diagnoser! (Det är så dåligt inom psykologin)
Så menar jag och det är ovetenskapligt!
(Jag kan ju skriva att det aldrig blev så men så går det till vid diagnostisering av patient)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons