Forum Psykiatri


Kan Champix "boosta" ångest/oro? Rätt eller fel?

Hej!
Någon här som känner att de har kompetensen att svara på detta? Gissa kan jag göra själv. :) Ytterst tacksam för svar, även svar vart jag kan vända mig. Tyvärr så tror jag inte på KBT och liknande så det känns inte som ett alternativ för mig öht.Jag är 56 år gammal, med måttligt förhöjt blodtryck och medicierar detta med Atenalol 50mg.Jag tar också sedan i början på juli Champix och har tills nu bara gott att säga om preparatet och resultatet och ingq biverkningar, eller?Tar startpaket + två extra månader totalt 5 månaders behandling. Är nu inne på sista månaden.
Jag har genom åren åkt utomlands och inrikes med flyg ett 50-tal gånger, även åkt helikopter och segelflygplan ett par gånger.
Men med flygningen är det så att om det på förra flygningen varit något som skiljer sig så har jag haft med mig en oro till nästa gång jag ska flyga, en lätt oro som märks vid start och landning, inte transporten uppe i luften.
När vi för en vecka sedan flög till Turkiet så var det en ganska stark oro som påverkade mig mycket vid start och landning, långt mer än det brukar. Transportsträckan uppe i luften gick så lugnt som det brukar. På väg hem idag så var den oron och rädslan så stark så jag hade en starh panikkänsla i kroppen de första två timmarna av flygningen, de ropade t.o.m. efter läkare i högtalaren. Av personalen fick jag syrgas, kanske mest för att få en lugn andning. Läkaren kom och sa åt mig hur jag skulle andas. Hon tog även puls och bltr. vilka var normala. Fick även en 5mg Sobril, som tog ca. 30 minuter att verka. Denna gjorde att flygningens sista timme var så lugn och trevlig som jag hade velat den skulle vara, kände mig inte speciellt påverkad av lm heller.Ursäkta den långa texten för denna lilla fråga.Kan de Champix jag tar morgon och kväll "boosta" min normalt lilla rädsla/ångest? Att detta går att skylla på Champix?
Om det inte är Champix, kan man få Sobril eller något liknande preparat utskrivet att ta enbart vid flygresa? Efter flygningen idag så ser jag absolut ingen möjlighet i att flyg är ett altiernativ för mig längre.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons