Forum Psykiatri


Sv: Hur ska jag hantera det här?

Min man är 72 år gammal och vi har varit gifta i 36 år. Vi har två vuxna barn. Min man har alltid haft ett hemskt humör men tidigare var det inte så ofta han fick dom här vredesutbrotten. När han blir arg så skriker han och blir röd i ansiktet, slår i väggar och dörrar och hela kroppen blir liksom alldeles stel. Sedan ett år tillbaka har det blivit mycket värre. Han får oftare vredesutbtrotten och han ser hemsk ut. För en tid sedan fick han helt utan orsak ett fruktansvärt anfall och skrek åt mig och ville inte släppa förbi mig och uppträdde hotfullt mot mig och samtidigt hånskrattade han och höll ett finger hotfullt mot mig som om han hotade att köra fingret i bröstet på mig. Jag kunde se att han njöt av situationen att jag blev rädd. Hans ögon var fruktansvärda. Det verkar som om han hela tiden går omkring och håller på att få vredesutbrott. De senaste månaderna har han också emellanåt problem med talet och då är det inte när han är arg. Han har svårt att hitta orden. Det dröjer en stund och sedan fungerar talet igen. Han har aldrig varit en person som kramas och visar kärlek men nu är det mycket värre. Han är helt kall. Jag har vid flera tillfällen varit väldigt sjuk men han visar ingen medkänsla alls. Det bekommer han ingenting. Jag har försökt tala med honom om det här med att kramas och visa värme och empati men det går inte fram till honom. Vi har inte längre sex men förr när vi hade sex så kände jag att för honom var det bara ett samlag och ingen kärlek. Jag försökte då prata med honom att jag ville smekas först men han kunde helt enkelt inte förmedla några känslor. Han säger att han har haft en "taskig" uppväxt och då har jag sagt att då måste han försöka att resten av hans liv blir bra och antingen försöka glömma eller söka psykolog. Han vill inte lyssna på detta. Nu har jag blivit rädd för hans utbrott som kommer allt oftare. Jag vill helst skiljas men är rädd för att tala om det. Vi bor i bostadsrättslägenhet och vi är båda pensionärer. Kan någon ge mig goda råd om hur jag ska gå tillväga?

Är din man 72år är det nog svårt med en förändring men vad vet jag. Har han svårt med talet borde han verkligen ta kontakt med en läkare om han inte gjort det.
Vill du skiljas så kolla denna länk  http://www.domstol.se/Familj/Skilsmassa/


Tycker absolut att du tar kontakt med läkare, mycket vanligt med Alzheimers/demenssjukdomar när man kommer upp i åren. Humörsvängningar är mycket vanligt och om inte annat så behöver du själv stilla din oro och undran över hur det är ställt med din partner. Sök hjälp och lycka till!


Du har rätt till ett behagligt liv. Skilj dig och gör det du längtar efter. Varför slösa bort livet med ständiga hot. Att din man är sjuk får aldrig påverka  ditt leverne. Det är hans, sjukvårdens  och samhällets problem. Inte ditt. 
Att han lär ruttna bort i sin ensamhet, är nog rätt gissat, men det är han som bett om det.
Flytta nu, men säg ingenting, för då lär han bli än mer förbannad.
För 25 år sedan gick jag hemifrån utan något meddelande. Det var det bästa jag gjort i hela mitt liv. Bara försvann.
Lycka till.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons