Forum Psykiatri


Forumtråd: Hörseldyslexi?

Jag har under hela mitt liv haft väldigt svårt för hörförståelse, och det känns som att det bara blir sämre med tiden. Jag är nu 23 år gammal, och om jag lyssnar på musik så kan jag urskilja kanske 5% max av sångtexten som ord. Annars är det bara ljud. Om jag lyssnar på någon prata, utan att titta på den så blir stora delar av det också bara ljud. Om jag tittar på någon och ser läpprörelser och kroppspråk så uppfattar jag det mesta. Men i mitt huvud är det mest en stor gissningslek, som jag börjar bli ganska bra på, men det tär på de mentala krafterna och många ord blir till andra ord i huvudet på mig. Jag känner att jag får svårare och svårare för att förstå vad folk säger, men jag har bra hörsel i övrigt. Jag kan urskilja mindre ljud och melodier, och olika instrument i musik m.m., men det är när det gäller ord som allt faller platt. Är detta någon sorts hörseldyslexi? Finns det nåt sånt? Vad kan man göra?

Ingen som vet nåt alls?


Hej SuperAnkan! Jag förstår precis vad du menar och har just funderat på samma sak. Måste läsa på läpparna annars "hör" jag inte vad folk säger. Har gjort flera hörseltester som barn och de kunde inte hitta några fel. Det är sååå jobbigt att anstränga sig hela tiden för att hänga med i samtal, speciellt om det är flera personer med eller om det är ljud i bakgrunden. Värsta jag vet är att åka bil, sitta i baksätet och försöka höra vad de där framme säger eller att vara ute på krogen och prata med folk. Ofta låtsas jag höra och svarar gissandes, men det händer att folk tittar konstigt på en. Så himla pinsamt, säkert har jag frågat om något som personen stått och pratat om i en kvart. Hur smart känner man sig då och hur smart tror den personen att man är?! Fick diagnosen Dyslexi o Dyskalkeli (problem med siffror) när jag var tonåring och för ca 1.5 år sedan fick jag ännu en diagnos, ADD (som ADHD fast utan att vara hyperaktiv). Äter medicin för ADD och tycker att det har blivit en aning bättre med att uppfatta och höra saker. Jag menar absolut inte att du har något av dessa diagnoser. Men tänkte att det kanske har med koncentrationen att göra. Dvs. svårt att uppfatta många saker samtidigt, som tex att höra texten i en låt. Låta bli att höra hur klockan tickar, fast du håller på med annat. Som sagt är det någon mer där ute, som känner lika eller som kanske vet vad man ska göra, skriv.....


Hej Jag känner igen dig i det du beskriver. Jag har en längre tid tänkt att jag har en "hörsel-dyslexi". Jag upplevde i skolåren en ångest när det var prov där vi fick svara på frågor under tiden eller efter vi fick lyssna på uppläst text etc. Det har alltid kännts fördummande att ha det här handikappet. Man upplevs som trög och dum. Jag tror att det bästa är att få utrett om vad det är som orsakar det här. Dyslexi har inget med ointelligens att göra, även om det ena inte utesluter det andra:)


Hej! Nu det har blivit lättare för mig att förstå mig själv när jag har läst det du skrivit och förklarat om hörseldyslexi. Jag tror jag har i mindre grad det samma problem. Men det tror jag att i min fall kan det inte vara uppmärksamhets problem. På andra sida har jag märkt att det händer till mig det på en buller miljö. Då hör jag inte så bra, och måste läsa på läpprörelser för att veta vad andra säger. Men dem andra personer har inga problem att lysna på mig inför samma förhållanden. Nu tänker jag undersöka mig.


Vart är det man går och undersöker sig? En neurolog eller nåt, eller psykolog kanske? Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad som är fel, och om det finns nåt som kan göra saken bättre. ADD kände jag inte till, men ADHD hade jag funderat på för det verkade stämma på mig, men jag har aldrig varit hyperaktiv så jag tänkte att det går nog inte då. Måste vara nåt annat. Kan vara ADD då?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons