Forum Psykiatri


Handfallen

Hej!
Jag är en 21-årig kille som känner mig handfallen och maktlös. Varje gång jag mår fysiskt dåligt känner jag en stor osäkerhet för jag vet inte vad jag ska ta mig till och var jag ska vända mig. När jag går till kvartersakuten så känner jag mig inte tagen på allvar och jag får diffusa förklaringar på vad det kan vara och blir rådd att "motionera mer" (jag motionerar mycket redan nu så det känns inte som ett seriöst råd). Och går jag dit upprepade gånger är jag rädd att bli sedd som en hypokondriker, vilket jag inte är, men jag kan ju inte sticka under stol med att jag mår dåligt, jag måste ju göra något åt det.
Jag har just den här månaden haft en kombination av läskiga åkommor. Sömnlöshet i två veckor, sedan blod i urinen under de senaste 1,5 veckorna och stark yrsel slumpmässiga tillfällen både på natten och dagen. Lägg därtill att jag märkt att jag märkt att jag fått en knöl mitt på huvudet (den har nog varit där rätt så länge dock, ej säker) och man börjar känna sig lite oroad. Det som plågat mig senaste tiden är att jag känner att min sväljfunktion "lägger av" - jag måste kämpa för att kunna svälja/dricka ett glas vatten, bitvis och till detta kommer också yrseln och en känsla av man kommer att dö. Det är svårt att beskriva, men yrseln och detta kommer som en buss i 100km/h och man blir helt golvad, det är en obehaglig känsla, man är så svag. Jag avskyr verkligen att jag inte vet hur jag ska tackla detta, så därför vänder jag mig här om råd!
 

Hej! Först och främst måste du släppa känslan att du är rädd att ses som en hypokondriker och osäker kring att må fysiskt dåligt. Jag själv är 18år (tjej) och har haft problem med magen sen jag var 14, blev inte tagen på allvar på 4, nästan 5år utan dom sa bara att jag skulle gå till en psykolog för alla tonåringar, särskilt tjejer har ont i magen. Jag och min familj stod på oss och nu, flera år senare sitter jag här nydiagnoserad med bland annat en mag&tarmsjukdom (Crohns) och kronisk pankreatit (kronisk bukspottkörtelinflammation) A och o är alltså att stå på sig. Du vet själv när nånting är fel i din kropp, ingen annan kan bestämma hur du känner.

Att läkare inte tar en på allvar har jag lärt mig att det handlar om ren och skär okunskap och i vissa fall lathet. Förstår inte alls hur du kan få rådet att ut och motionera när du har yrsel!

Jag är ju ingen riktig läkare, och det är dit du måste vända dig i slutändan men lite tankar och idéer kan alltid vara bra och ha. Innan jag börjar spekulera vill jag klargöra att det är superviktigt att du inte ger dig om du skulle bli avfärdad på sjukhuset och inte känner dig nöjd eller hjälpt. Tyvärr missar dagens läkare alldeles för mycket och det är livsviktigt att du söker tills du vet vad som är fel.

Men det finns två saker jag kom och tänka på när jag läste dina symptom.
Det första var hjärntumör. Jag förstår att det känns obehagligt att höra men det var mest på grund av att du skrev att du har yrsel och en knöl i huvudet. Dock är detta inga säkra tecken för hjärntumör, oftast får man ingen knöl i huvudet för tumören sitter inne i hjärnan. Men det är ju ett allvarligt tillstånd så en CT-röntgen eller MR-röntgen över hjärnan skulle inte vara dumt. Jag kan däremot lugna dig med att de symptom som utmärker hjärntumör markant nämner du inte.

Nästa grej är något som är mer troligt i mina ögon - giftstruma. Du nämner inte så många symptom men alla dom du nämner passar in på just giftstruma. Sköldkörteln sitter i halsen och producerar hormoner som är viktiga för hela kroppen. Den styr även vår ämnesomsättning.
Vid giftstruma har jag för mig att det tillverkas för mycket hormoner och kroppen jobbar på högvarv. Sköldkörteln växer inåt i halsen (osäker på den exakta proceduren så googla gärna) detta gör då att man kan uppleva ett obehag i halsen, som att något sitter där och du kan få svårt att svälja. Andra vanliga symptom är sömnlöshet och yrsel.

Några övriga symptom som KAN uppträda är
Svettningar och värmekänsla
Humörförändringar
Oro
Ångest
Lös i magen
Viktnedgång
Snabb puls
Darrningar

Jag tycker du åtminstone ska ta upp med läkaren angående giftstruma och din sköldkörtel!

Det viktigaste är att du söker vård tills du får hjälp.

Uppdatera gärna om hur det går och du kan alltid maila mig på ettsjuktliv@live.se :) lycka till!


Eftersom jag inte är verksam inom vården tänker jag inte försöka mig på att ge dig eventuella diagnoser men det hela låter ju inte alls trevligt.
Användaren Helstsjukt skrev ju ett mycket utförligt inlägg med en massa tänkvärda funderingar. 
Jag tänkte fråga dig om vad läkaren säger om ditt blod i urinen?
mvh / vackramänniskor

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons