Forum Psykiatri


Är jag sjuk eller är det bar aen dålig vana?

Hej! Jag är en tjej som under flera år har gjort små små knutar på mitt hår och sedan slitit av det. Det har då följt med en hel del hår. Resultaten har blivit att jag har tunt hår. Som tjej så vill man ha tjockt långt hår, och det har jag inte. Trots att jag inser själv att mitt hår är ovanligt tunt och att det inte växer så kan jag inte sluta att riva bort hår. Jag har bara slitit bort mer och mer hår desto längre tiden har gått. Får mycket skäll från anhöriga för att jag river bort hår, trots det går det inte att låta håret vara. Är det en dålig vana eller har jag någon sjukdom som gör att jag vill dra bort hår?

låter som tvång tycker jag


Okej. Jag gör det inte med flit utan det är armarna o fingrarna som gör det "automatiskt"


Har du hört talas om trikotillomani? Det kan vara det, eftersom du skriver att du inte riktigt kan låta bli, att det blir så automatiskt.


Det finns metoder som kan hjälpa. Det sägs att kbt i kombination med medicinering är det bästa. Jag själv har även provat individual terapi. Båda är bra och det går att bli av med men du måste först själv börja med att skriva dagbok över när det händer, tider, situationer etc.
Jag är idag 51 och för mig började det när jag var 15 och det är en ständig kamp. Det är tydligen 5% som lider av det. Många menar att det klassas under tvång men jag tror i mitt fall att det kan vara en kombination av typ adhd, avskärmning och låsningar. Har dock inte ännu vågat be om sådan medicinering. Jag skulle kunna skriva en bok om det här. AR

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons