Generaliserat ångestsyndrom (GAD), förekomst
Hur vanligt är tillståndet?
Generaliserat ångestsyndrom (GAD) åtföljs dessutom av ökad spänning i muskulaturen, något som leder till ökad trötthet, darrningar och muskelvärk. Andra mer allmänna ångestsymtom är svettning, hjärtklappning, torr mun, kalla händer, yrsel, magsmärtor. Ibland stegras förväntansoron till panikattacker.
Vid en viss given tidpunkt (punktprevalens) beräknas 1,5–3 % av befolkningen att ha GAD. Risken att utveckla GAD någon gång under livet (livstidsprevalens) är cirka 5 % och kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män. Bland primärvårdspatienter har cirka 8 % av patienterna GAD.
Det är vanligt att den överdrivna ängsligheten visar sig under tidig barndom eller tonår men att symtomen blir mer uttalade och funktionshämmande senare i livet. Debut av GAD kan ske i barnaåren men är vanligast i 30-årsåldern. GAD skiljer sig från andra ångestsyndrom på så sätt att förekomsten ökar med ökande ålder, till skillnad från andra ångestsyndrom som minskar med ökande ålder.
Många med ångestsyndrom, inklusive GAD, lider i tysthet. Bara omkring hälften av alla som lider av ett ångestsyndrom söker läkarhjälp. Två tredjedelar av alla som har ångestsyndrom har samtidigt något annat psykiskt tillstånd, vanligast ett annat ångestsyndrom eller depression. Depression förekommer hos cirka två tredjedelar av alla patienter med generaliserat ångestsyndrom, även paniksyndrom är vanligt.
Läkare möter ofta patienter med olika ångestsyndrom, men det är inte alltid de känner igen tillstånden. Omkring en av tio av alla som söker allmänläkare har ett ångestsyndrom, vanligast GAD.
Ökar förekomsten?
Det är ännu okänt om förekomsten av ångestsyndrom ökar. I äldre studier har man använt andra definitioner än de som används idag, vilket gör det svårt att jämföra resultaten med nyare studier.Det finns dock inga säkra belägg för att förekomsten av ångestsyndrom ökat de senaste 30–40 åren.
Riskfaktorer
Det finns vissa faktorer som ökar risken att utveckla ett eller flera ångestsyndrom (se Orsaker till ångestsyndrom).
-
Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten
För många väntar ledighet och semester nu runt knuten, trots det kan det vara svårt att koppla av. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
2 Kommentarer -
Ny behandling för hälsoångest (hypokondri)
De flesta av oss har någon gång oroat oss för vår hälsa. Kanske har vi känt något i vår kropp som avvikit från det normala, eller läst något som skrämde oss för stunden. Stark yrsel, plötslig bröstsmärta eller en annan kroppslig avvikelse fick oss, åtminstone för ett ög...
8 Kommentarer
-
Stress
Stress är en naturlig reaktion som svar på någonting som exempelvis upplevs som påfrestande, hotande eller upprörande. Stress kan yttra sig på många sätt och upplevs olika av olika personer. Vad som triggar en stressreaktion är individuellt, men kan vara allt från att h...
-
Ingmars son har schizofreni
Det tog nästan tjugo år från att Ingmars son fick diagnosen schizofreni till att han fick medicin som verkligen hjälpte honom. För Ingmar och resten av familjen har det varit en tuff resa som de trots allt gått stärkta ur.
4 Kommentarer -
Anna Heberlein vill öka förståelsen kring bipolär sjukdom
Hon vill öka förståelsen och minska skammen. Ann Heberlein, forskare och författare, har bipolär sjukdom. I tv-serien Mina två liv intervjuar hon andra personer med samma diagnos – allt för att bryta tabut kring psykisk sjukdom.
6 Kommentarer