Vårdpersonal ska utbildas i psykisk ohälsa

På vårdcentralerna i Region Jönköpings län ska all personal genomgå en utbildning som ska göra att de vågar ställa frågor till patienter om psykisk ohälsa. Tanken är att upptäcka varningssignaler innan det kan vara för sent.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-07
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

En webbutbildning som innehåller föreläsningar om bemötande, depression, självmord, psykoser och neuropsykiatriska diagnoser ska göra det enklare för vårdpersonal i Region Jönköpings län att våga fråga patienter om psykisk ohälsa.

Utbildningen, som kallas Psyk e-bas, ska genomföras av 1 000 medarbetare under två års tid och är sammanställd av Socialstyrelsen och experter inom psykiatrin. Det här skriver tidningen Dagens Medicin.

Ska hjälpa personer med psykisk ohälsa

Johan Carlsson som är utvecklingschef i Region Jönköping län hoppas att utbildningen kan få personal att upptäcka varningssignaler i god tid.

Annons
Annons

– Vi vill få medarbetare att se, upptäcka och hjälpa människor med psykisk ohälsa och framför allt dem med suicidtankar. Primär­vården kan göra en stor insats för att upptäcka varningssignaler i tid. Det handlar om att bygga upp förtroende och våga fråga. Sjukvårdens bemötande, kunskap och erfarenhet kan göra det lättare för patienten att våga svara, säger utvecklingschef Johan Carlsson till Dagens Medicin.

”Ska överbrygga svårigheter och rädslor”

Maria Mauritz som är allmänläkare på Råslätts vårdcentral i Jönköping anser att det är viktigt att primärvården ska ha hög kompetens om psykisk ohälsa.

– Vi möter många patienter med oro, sömnsvårigheter, ångest, tvångsbeteenden och hypokondri. Det måste vi ta oss tid med. Sätta oss ner och se och lyssna på, även om vi har annat som väntar. Den här utbildningssatsningen ska överbrygga svårigheter och rädslor, så att alla – oavsett yrkesroll – vågar ställa frågor om psykisk ohälsa och suicid, säger hon till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Vad anser du om utbildning inom psykisk hälsa för vårdpersonal? Diskutera gärrna i kommentarsfältet under artikeln. 


Annons
Annons
Annons