Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var tredje kvinna över 77 år har ångestbesvär

Var femte man och var tredje kvinna över 77 år har besvär av ångest. Även depression bland gruppen är vanligt och kan beskrivas som ett folkhälsoproblem, skriver Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2019-09-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

äldre kvinna depression
Annons

Rapporten är gjord av Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center.

– Forskningen visar att symtom på psykisk ohälsa bland äldre personer många gånger ses som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal, säger Carin Lennartsson, forskare på Aging Research Center, i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Det kan bland annat bero på att symtombilden hos äldre ser annorlunda ut än hos yngre personer. Symtomen kan även visa sig som fysisk besvär.

Ensam och isolerad - större risk för psykisk ohälsa

Rapporten visar att psykisk ohälsa är vanligare hos kvinnor än hos män. Samma gäller ogifta eller ensamboende. Sannolikheten för depressiva symtom och ångest är högre ju mer socialt isolerad en person är.

Otrygg ekonomi, sämre fysisk hälsa och funktionsnedsättningar är också relaterade till psykisk ohälsa.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/september/psykisk-ohalsa-vanligt-bland-aldre-personer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-7 12:57 (4 år sen)

    är det konstigt att gamla människor, oavsett kön, blir deprimerade i Sverige idag, Sverige finns ju inte längre i den form vi har växt upp, landet intas av främmande människor med främmande språk och kulturer, den egna "Svenska kulturen" kastas på sophögen, som en uttjänt trasdocka, allt det vi levt med, och trott vara sanningen, ratas och ersätts med sådant som vi aldrig fått vara med om att bestämma! *Sedan undrar "SAMHÄLLET" vad som hänt med befolkningen! Har ni svårt att fatta (det har ni uppenbarligen) Vi har kanske ingen framtid, men den lilla tid vi har kvar i livet hade vi hoppats få leva i vårt Sverige, inte ett land som lämnats vind för våg i händerna på idioter, som absolut inte har de äldres intressen framför ögonen, inte svenska gamlingar iallafall!! Det är vi 40-talister som byggt landet till stor del, utan bidrag, vare sig det ena eller andra hållet, helt på egna ben!
    Att Sverige idag är resultatet av allt slit, kan ju göra vem som helst självmordsbenägen, och detta händer ofta!!Men det skrivs inte om det, bara hur jobbigt det är för unga att dra bördan!!!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons