Vakna nätter kan råda bot på depression

Nu kommer nya forskningsrön om hur man ska lyckas bota depression. Det handlar om att vara vaken i tre nätter varje vecka enligt en ny dansk studie.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-28
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I den nya studien, som gjorts av forskare vid Köpenhamns universitet, deltog 30 patienter som alla var diagnostiserade med depression. De hölls vakna varannan natt i en vecka i samband med att de fick sömnråd och ljusterapi. Patienterna som deltog i studien hade varit deprimerade i över två år och blev inte botade av antidepressiva läkemedel.

Resultatet av forskningen visar att över 62 procent som deltog i försöket blev friska från sin depression och var det fortfarande vid en kontroll ett halvår senare, enligt Sveriges Radio.

Ljusterapi och sömnråd

Det är inte ovanligt att personer som är deprimerade har problem med sömnen. Därför fick de personer som deltog i studien hjälp med sömnråd och ljusbehandling under de vakna nätterna. Åsa Westrin som är docent vid Lunds universitet och specialistläkare i psykiatri förklarar varför metoden kan vara positiv.

Annons
Annons

– Sömnrytmen är ofta störd när man har en psykisk sjukdom så man behöver kanske hjälp med att rucka på den här sömnrytmen. Det skulle kunna vara en anledning till att den här metoden nu visar sig ha effekt, säger hon till Sveriges Radio.

”Intressant studie”

Åsa Westrin anser att studien är spännande och att man bör titta närmare på den eftersom den kan leda till att fler studier görs. Även på Karolinska institutet tycker man att studieresultaten är intressanta.

– Om man gör fler liknande studier och på flera olika grupper av deprimerade så att man vet att det verkligen fungerar så borde det här vara en väldigt bra metod att använda, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskrifen Acta Psychiatrica scandinavica, lät man också jämföra hur fysisk aktivitet påverkade patienters depression. Resultatet visar att de personer som hölls vakna tre nätter i veckan blev friskare än de som utövade fysisk aktivitet.


Annons
Annons
Annons