Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Utbildning och samtal hjälpte deprimerade

Annons

På kort sikt kan depression behandlas på ett effektivare sätt om sedvanlig behandling kombineras med gruppsamtal och patientutbildning. Det framkommer i en avhandling som AT-läkaren Maja Hansson ligger bakom. Hon har studerat effekten av ett speciellt behandlingsprogram mot depression. Av de patienter som fick prova på programmet kunde 42 procent klassas som friska efter sex veckors uppföljning. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fick vanlig behandling i form av stödsamtal, läkemedel och i viss mån psykoterapi var 21 procent.
– Det tycks som om utbildning och gruppsamtal är funktionellt som komplement till läkemedelsbehandling. Det vi har sett på sex veckor verkar bra, men vi vet inte om effekterna består på längre sikt, säger Maja Hansson till Dagens Medicin.

Patienterna som deltog i behandlingsprogrammet träffades en gång i veckan under en sexveckorsperiod. Under dessa träffar fick de lyssna på föreläsningar om depressionens symtom och behandling. Dessutom fick de i mindre grupper även diskutera föreläsningarna och dela erfarenheter med varandra. I en annan studie i avhandling framkommer det att stress, oftast arbetsrelaterad stress, är en av huvudorsakerna till depression.
– Det är viktigt att ta hänsyn till patientens uppfattning om depressionens orsak och vad de tror om behandlingsalternativen, säger Maja Hansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.