60 000 unga tar antidepressiva medel

Annons

I fjol fick drygt 60 000 unga i Sverige medicin mot depression, vilket är betydligt fler än man tidigare trott, säger Birgitta Jonasson som är psykolog och psykoterapeut.
– En stark biverkning för unga människor är att det kan bli sexuella funktionshinder. Att man inte kan känna, att man inte kan få orgasm, säger Birgitta Jonasson.

Fler än 16 000 killar och över 30 000 tjejer fick utskrivet medicin mot depression under förra året. De höga siffrorna förvånar Birgitta Jonasson, som är en av dem som tagit fram siffrorna på uppdrag av Socialstyrelsen.
– Jag tycker att det är att spela lite rysk roulette med en hel generation. Vi vet inte på lång sikt vad det gör med unga människor som börjar äta och deras hjärnor som ska utvecklas.

Annons
Annons

Hon anser att det skrivs ut för mycket antidepressiva medel, vilket&nbsphon bland annat tror beror på bristande resurser men också att unga tjejer inte prioriteras.
– Då är det billigare att skriva ut piller och man kan i alla fall säga att man har gjort, säger Birgitta Jonasson.&nbsp

Hon förordar istället att man satsar på samtal, psykoterapi och andra metoder.
– Vad finns det för hjälp att få utanför tabletterna? Det här leder lätt ju gärna till att det ökar och ökar så att det är väldigt många kvinnor som äter antidepressiva tabletter. Det är ju inte ett sådant samhälle vi vill ha, säger Birgitta Jonasson.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons