Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tsunamidrabbade har psykiska besvär

Annons

Många av de svenskar som överlevde tsunamin i sydostasien 2004 har psykiska besvär idag. Det visar en stor undersökning som forskare vid Uppsala universitet genomfört. Ungefär 6500 av de svenskar som var på plats, överlevde tsunamin. Och även om de allra flesta mår relativt bra i dag, så påverkas väldigt många i sin vardag av det de varit med om.

Forskarna har analyserat enkätsvar från knappt 3500 personer som var med om tsunamin, och nästan en femtedel av dem har fortfarande psykiska besvär till följd av händelsen.
– Sömnlöshet, mardrömmar, nedstämdhet och ångestsymtom av olika slag, säger Per Olof Michel, katastrofpsykiatriforskare.

Annons
Annons

Ungefär en tredjedel av dem som medverkade i studien uppgav att de har besökt det tsunamidrabbade området igen, och nästan samtliga menade att besöket hade fått dem att må bättre. Per Olof Michel menar att det kan bero på hur hjärnan påverkas.
– Det är ju områden i nätverk i hjärnan som påverkas dramatiskt när man är med om en allvarlig händelse. Det blir överaktivitet i vissa områden och underaktivitet i andra. Och kanske är det så att exponeringsterapi, som det ju handlar om när man åker tillbaka till området, hjälper till att återställa det här på ett bättre sätt och underlättar på så sätt hanteringen av det man har varit med om, säger Per Olof Michel till Vetenskapsradion.

Omkring 500 svenskar dog i tsunamin 2004.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.