Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stressigt jobb kan ge depression

Personer som upplever en arbetssituation med små möjligheter att påverka, i kombination med alltför höga krav, utvecklar mer depressionssymtom över tid. Detsamma gäller för de som upplever mobbning eller konflikter i sitt arbete.
Annons

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har granskat de senaste 20 årens internationella forskning på arbetsmiljöområdet.

Resultaten visar att de som upplever brist på stöd från chefer och kollegor på jobbet utvecklar också mer symtom på depression och utmattningssyndrom. Symtomen utvecklas även i högre grad hos personer som upplever att belöningen är liten i förhållande till arbetsinsatsen och hos dem som känner osäkerhet i anställningen, till exempel oro för att arbetsplatsen ska läggas ner.

Omvänt gäller att personer som upplever goda möjligheter till kontroll i sitt arbete och som behandlas rättvist utvecklar mindre symtom på såväl depression som utmattningssyndrom.

Annons
Annons

Kvinnor och män som har likartade villkor på jobbet utvecklar symtom på depression eller utmattningssyndrom i lika hög grad.

Hur ser din arbetssituation ut? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-19 16:25 (10 år sen)

    Kan inte annat än instämma då jag talar av egen erfarenhet. Det är skit med stressiga jobb. Både psykiskt och fysiskt. Upplever att jag får värk i kroppen av stress då jag spänner mig pga stressen och psykiskt mår man riktigt dåligt om arbetssituationen är konstant stressig och man ej får någon chans att återhämta sig.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.