Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Storförpackningar av värktabletter receptbeläggs

Annons

Värktabletter och&nbsplaxermedel kommer&nbspi fortsättningen inte gå att köpa i storförpackning utan recept. Det är Läkemedelsverket som beslutat att vissa läkemedel inte längre ska gå att köpa receptfritt i storförpackning, detta efter att giftinformationscentralen slog larm om att allt fler ungdomar förgiftar sig genom att ta för många värktabletter med paracetamol, Alvedon och Panodil exempelvis. Hädanefter kommer tjugo tabletter per ask bli den övre gränsen. Laxermedel receptbeläggs också efter att Läkemedelsverket fått rapporter om att det används på fel sätt, och då framför allt av unga flickor som försöker gå ner i vikt genom att laxera sig. Beslutet kommer att börja gälla från och med den 1 juni.

Enligt Läkemedelsverket gör man detta för att försvåra för olyckliga tonåringar att till exempel begå självmord genom en överdos av värktabletter.
- Vi vill begränsa mängden smärtstillande mediciner hemma i badrumsskåpen hos svenska familjer, så att det den kväll då man har en olycklig, lite småfull tonåring ensam hemma inte ska ligga en full 30-pack, som är en potentiellt dödlig dos, säger professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.