Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stor misstro mot psykiatrin

Annons

Sju av tio svenskar anser att det finns brister inom psykiatrivården och anser inte att personer med psykiska problem får professionell hjälp. Det är myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, som genomfört en opinionundersökning där de frågat mer än 2 000 svenskar om psykisk ohälsa. Och resultaten antyder att misstron mot psykiatrin är utbredd. Endast 30 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet att de flesta människor med psykiska problem får professionell hjälp inom vården.
– Det är en olycklig bild av vården som gör att folk inte söker hjälp i tid. På så sätt växer problemen för både den som behöver professionell vård och samhället i stort, säger Rickard Bracken, projektledare på Handisam, i ett pressmeddelande.

Generellt är det unga, kvinnor och personer med högskoleutbildningar som är mer negativt inställda till psykiatrivården, än vad äldre, män och personer som inte har gått på högskola är. Dessutom visar undersökningen att personer som själva har erfarenhet av psykisk sjukdom är mer negativa än den övriga befolkningen. Medan personer som däremot har arbetat med psykiatrisk vård, stöd och omsorg är mer positivt inställda än övriga.&nbspHandisams opinionsundersökning har genomförts som en del i ett större arbete med att förändra attityderna till personer med psykisk sjukdom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons