Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självmorden ökar i Sverige

För andra året i rad ökar antalet självmord i Sverige, och är nu uppe på samma nivå som i mitten av 1990-talet, skriver Läkartidningen. Detta är en varningsklocka och måste resultera i kraftfulla åtgärder, säger suicidforskaren Jan Beskow.

Publicerad den: 2014-07-30

Annons

Statistik visar att det under 2013 skedde 1600 självmord, vilket innebär en ökning jämfört med 2011, då antalet självmord i Sverige var 1406. År 2012 var antalet självmord i Sverige 1530. Siffran för 2013 är den högsta för något år sedan 1996.

-Det här måste bli en varningsklocka, säger Jan Beskow, professor i psykiatri och suicidforskare vid Göteborgs universitet.

Vidare säger han att suicidprevention måste upp på den politiska agendan, att självmord och självmordsförsök är folkhälsoproblem och att det måste behandlas som sådant.

Annons
Annons

Den nya statistiken visar att självmord ökar i nästan alla åldersgrupper, men det är bland ungdomar som ökningen är störst.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-5 00:02 (10 år sen)

    Det finns föreningar som Arbetar med dessa frågor och som vill ha Nolltolerans när det gäller detta - Handikappföreningarnas paraplyorganisation heter Nationell Samverkan Psykisk Hälsa ! De har utbildat Attitydambassadörer i Sverige med individer med Egenerfarenhet. SPES heter föreningen som Speciellt inriktat sig inom området/ Daniel Karlsson Nässjö

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-31 12:24 (10 år sen)

    Inte konstigt alls som det ser ut i samhället idag!!! Psykvården under all kritik! Ja politiker med, de bara ser om sitt eget hus och bara lovar och lovar..... stänger av tvn så fort det kommer nån sån, orkar inte lyssna på dom! Om någon dör verkar de inte bry sig om, ett liv idag verkar inte värt nått.

  • Avatar 2014-07-31 12:13 (10 år sen)

    Det är väl inte förvånande!
    Så illa som den nu sittande regeringen har hanterat de sjuka!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.