Risk för att förlora jobbet kopplas till självmord

Arbetslöshet har ofta ett finger med i spelet när det kommer till självmord. Uppemot var femte självmord kan vara delvis triggat av att personen blivit av med jobbet, enligt en ny studie.

Publicerad den: 2015-02-11
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskare har studerat flera hundra tusen självmord i över 60 länder i den nya studie som publiceras i tidskriften Lancet. Precis som tidigare har man sett en koppling mellan arbetslöshet och självmord, men nu har det visat sig att så mycket som var femte självmord kan kopplas till arbetslöshet, rapporterar SVT. Enligt Per-Olof Östergren, professor i socialmedicin, är kanske det mest intressanta att självmorden kan kopplas till själva processen som sker före arbetslösheten.

– Det finns tidigare forskning där man diskuterat hur långt efter arbetslösheten som man blir psykiskt påverkad och sjuk och det här var ju en nyhet att det här infaller före. Det är alltså processen innan som verkar ha den största effekten, när man blir osäker, där man ser att företaget går dåligt, där det börjar gå rykten etcetera, säger Per-Olof Östergren.

Forskarna bakom studien föreslår därför att yrkesgrupper där man arbetar med människor som kan förlora jobbet får bättra på sina kunskaper kring hur självmord förhindras.  

Annons
Annons

– Det är viktigt att resultaten i studien sprids allmänt så att man kan erbjuda hjälp och stöd till människor som riskerar arbetslöshet, att det exempelvis finns företagshälsovård. Men det är också viktigt att tänka på när det gäller arbetsmarknadspolitiken, att man har aktiva åtgärder så att människor inte uppfattar det som en katastrof att riskera att bli arbetslös, säger Per-Olof Östergren.  

Hur tänker du kring de här forskningsresultaten? Hur påverkades du av att riskera jobbet? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons