Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Psykiskt sjuka lider när vården tar semester

Annons

På sommaren minskar personalstyrkan kraftigt inom psykvården. Inom öppenvården är neddragningarna störst där bemanningen på många håll halveras. Enligt Torsten Kindström, patientföreningen Balans, innebär dessa neddragningar stora problem för patienterna.
– Ja, för enstaka individer kan det bli katastrofala följder. Många människor som är psykiskt sköra känner en starkt ökad stress på sommaren därför att det är då man ju ska vara något sånär glad och ha det sånär bra. Det är en hel del som blir försämrade, säger Torsten Kindström på Balans, patient och anhörigföreningen för psykiskt sjuka.

Tolv av 14 landsting uppger till Ekot att deras personalstyrka inom öppenvården minskas med antingen 30, 40 eller 50 procent under högsommaren. Det leder till hårdare prioriteringar, vilket i slutändan kan ge längre vårdköer. Enligt Johan Björck, verksamhetschef på en psykiatrisk klinik i Jönköping,&nbspär den vanligaste anledningen till neddragningarna att det är svårt att hitta lämplig personal.
– Det är ett problem för vår klinik och det är ett problem för alla andra kliniker i landet med att man inte kan få tag i utbildad personal. Nu lyckas vi ju lösa det genom att reducera verksamheten och det har ju fungerat än så länge. Vi får vara glada för det, säger Björck till Ekot.

Annons
Annons

På Svenska OCD-förbundet Ananke, en patientförening för personer med tvångssyndrom, har man under de senaste två veckorna fått samtal från personer som varit oroliga för att de inte kunnat få kontakt med sin behandlare.
– De hör man på deras röster. De är oroliga. Det är ju ganska beklämmande för att om det är en person som är i behov av kontakt och stöd och mår dåligt, och det plötsligt är halverad bemanning, så kanske de måste vänta tre fyra veckor på att den vanliga kontakten är borta och inte ens har någon annan att tala med. Det säger väl sig självt att det kan bli jättesvårt, säger Elisabeth Pousette, förbundsordförande för Svenska OCD-förbundet Ananke.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons