Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Psykiatrin kan stoppa hyrläkare

Kostnaderna för inhyrda läkare inom psykiatrin är höga och nu överväger Region Skåne att sätta stopp för en tid framöver.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-17

Annons

– Om det är någonstans som patienterna behöver kontinuitet så är det inom psykiatrin, med sköra patienter som mår dåligt. Dessutom så ska skattepengar inte gå till hyrläkare utan till fast anställda läkare, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, som ansvarar för psykiatrin i Skåne.

I fjol hade de kostnader på 45 miljoner kronor för inhyrda läkare, en summa som ser ut att öka i år. Nu vill rödgröna sjukvårdspolitiker införa hyrstopp i regionen. Enligt förslaget ska hyrstoppet successivt börja gälla från 1 september i år och hela 2017.

Medför risker

Samtidigt pekar utredningen på vissa risker om förslaget skulle träda i kraft. Det handlar om arbetsmiljörisker vid ett stopp för hyrläkare, till exempel felaktiga patientbeslut, ökad belastning på akutmottagning och stängning av verksamheter.

– Det är en risk att vara beroende av hyrläkare också, när man aldrig vet om man kan få in personal på vissa tjänster. Risker får vägas mot varandra - och vi kommer att följa utvecklingen noga, säger Yvonne Augustin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons