Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Placebo lika bra som antidepressiva för äldre

Många äldre känner sig nere och behandlas med antidepressiva läkemedel. Men läkemedlen ger ingen bättre effekt än placebo för personer över 65 år.
Annons

Nyttan och riskerna med depressionsbehandling bland personer över 65 år är inte tillräckligt studerad. Det konstaterar myndigheten SBU efter att ha granskat forskning kring depressioner och äldre. Problemlösningsterapi, en enklare form av KBT-terapi, är den enda psykologiska behandling för äldre som det finns tillräckligt vetenskapligt stöd för, anser SBU, men vill se mer forskning eftersom tidigare studier varit små. Dessutom fann man i korttidsstudier att antidepressiva läkemedel inte var bättre än placebo bland patienter över 65, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Europeisk forskning visar att mer än var tionde person över 65 år har depression, vilket dessutom ökar risken för andra sjukdomar och för tidig död. SBU räknar med att problemen med depression kommer att öka i Sverige eftersom vi har en åldrande befolkning. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-6 12:14 (8 år sen)

    Placebo är inte bra för äldre. Jag är 75 år och äter depressionspiller. Har även kol och Parkinson. Då ska jag väl inte äta LEVODOPA heller? Nä stunt i att du är lite till åren kommen.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-14 23:29 (9 år sen)

    Har antidepressiva mediciner någon verkan (som man förväntar sig) måste de även kunna påverka depressioner hos patienter äldre än 65 år. En depression är ett verklig sjukdomstillstånd och därför kan det inte "botas" med placebo.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons