Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

För mycket socker kan öka risken för psykisk sjukdom

Personer som äter stora mängder socker löper en ökad risk att drabbas av psykiska störningar. Det hävdas i en stor brittisk studie.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Resultaten, som publiceras i Scientific Reports, bygger på analyser av en grupp på 8000 män och kvinnor i åldrarna 39 till 83 år.

I studien, som har pågått sedan 1967 har forskare undersökr faktorerna bakom olika sjukdomar hos brittiska statstjänstemän. Bland annat har man granskat effekterna av olika dieter, inte minst dess påverkan på psykiska hälsan. ­Och det som slås fast är ett stort sockerintag kan medföra vissa risker.

Däremot fann de inga belägg för det omvända förhållandet – att människor som redan har psykiska störningar tenderar att öka sitt sockerintag. De anser att den hypotesen nu är motbevisad.

Annons
Annons

Psykiska störningar

Resultaten antyder att ett relativt högt sockerintag leder till ökade risker för depressioner och de flesta av de psykiska störningar som exempelvis ångest, panikkänslor, fobier, tvångstankar och stressymptom.

Bland männen med det högsta sockerintaget var riskökningen 23 procent.

Orsaken till att frekvensen inte var lika hög hos kvinnorna är okänd. Det är inte heller klarlagt på vilket sätt sockret påverkar psyket. En hypotes är att det ger upphov till en stark insulinutsöndring som påverkar hormonnivåerna i kroppen, vilket i sin tur skapar ångest och depressioner.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • SVT Nyheter/Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/socker-okar-risk-for-psykisk-storning

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons