Patientförening: granska Skånes psykiatri

Schizofreniföreningen i Skåne kräver en statlig kommission för att granska vårdsituationen för de psykiskt sjuka i Skåne. Föreningen vill även att det tillsätts en internationell expertpanel som ska lämna förslag på olika åtgärder.

Publicerad den: 2015-08-24
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det har tidigare rapporterats om kritik mot psykiatrivården i Region Skåne. Verksamheten har tydliga brister inom patientsäkerhetsarbetet, vilket Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ser allvarligt på.

Nu vill Schizofreniföreningen i Skåne att man tillsätter en kommission för att granska levnads- och vårdsituationen för de som är drabbad av psykisk sjukdom i Skåne. Patientföreningen föreslår att den statliga kommissionen skulle bestå av representanter Socialstyrelsen, Ivo och Myndigheten för vårdanalys.

Internationell expertpanel

Schizofreniföreningen i Skåne vill även att regionens psykiatriska vård ska granskas av en internationell panel bestående av psykiatriker. En liknande granskning skedde i början av 2000-talet, enligt patientföreningen.

Annons
Annons

”Vi har uppfattningen att dessa extraordinära åtgärder krävs för att på sikt återställa en human vård och befolkningens förtroende för vården av psykiskt sjuka inom Skåne. Dessa granskningar skulle även kunna utgöra underlag för en förändring av den psykiatriska vården i hela landet”, skriver föreningen i ett pressmeddelande rapporterar Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons