Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pappor i unga år dör oftare tidigt

Män som får barn redan i unga år har en ökad risk för att dö i medelåldern. Nu efterlyser de finska forskarna mer stöd i familjelivet åt unga pappor.
Annons

Efter att ha undersökt 30 500 män, födda mellan 1940 och 1950, som alla blivit pappa innan 45 års ålder har forskarna upptäckt att tidigt föräldraskap ökar risken att dö redan i medelåldern. Pappor som fick barn före 22 års ålder hade 26 procents högre risk för att dö i medelåldern än männen som fick barn runt 25-årsåldern.

Männen som blev pappor först efter 30 års ålder hade i sin tur 25 procent lägre risk för tidig död än papporna som fick barn runt 25. Enligt forskarna kan faderskapet skapa såväl psykologisk som ekonomisk stress. Att bli pappa innebär också att man inte längre har samma möjlighet att satsa på sitt eget välbefinnande som tidigare. 

Annons
Annons

Unga fäder behöver stöd

– Resultaten visar på behovet av stöd till unga fäder som kämpar med höga krav på sig själva, för att främja hälsosamma vanor och framtida hälsa. Det gynnar både dem själva och deras barn, säger forskarna i ett pressmeddelande, citerat i Dagens Medicin.

Samtidigt påpekar forskarna att föräldraskapet sannolikt har större inverkan på kvinnors liv än på mäns, samt att dagens pappor kan ha andra förutsättningar än de pappor som ingått i studien. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-5 12:12 (9 år sen)

    Låter inte värst trovärdigt.
    De friskaste och mest fertila människorna borde finnas bland 20-30 åringarna som ger de friskaste barnen.

    Utan att veta särskilt mycket om detta är min egen teori.
    1.
    Förbjud folk i fertil ålder att röka och dricka sprit.
    2.
    Förbjud mjukgörare i plaster.

    Då lär vi få färre födda ungar med bipolära sjukdomar och ADHD.
    Spermier som påverkas av sprit och andra gifter ger avkommorna dessa problem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.