Överdrivet internetbruk ökar risken för depression

Annons

Enligt en ny undersökning löper ungdomar som använder internet på ett sjukligt överdrivet sätt en förhöjd risk att drabbas av depression, skriver Dagens Medicin på nätet. Det är en grupp kinesiska och australiensiska forskare som har undersökt sambandet mellan patologisk, eller sjukligt överdriven, användning av internet och mental hälsa hos ungdomar i Kina. Totalt har 1 041 tonåringar i åldrarna 13 till 18 år testats för att bedöma förekomsten av depression och ångest. De fick genomgå ett test som innehåller frågor om bland annat beroendebeteenden, till exempel om hur ofta de kände sig nedstämd när de inte var uppkopplade på nätet och om dessa känslor försvann när de var online.

När studien startades bedömdes 6,2 procent av ungdomarna som att deras Internetanvändning var måttligt patologisk och 0,2 procent uppskattades ha ett allvarligt sådant beteende. När studiedeltagarna följdes upp nio månader senare kunde forskarna notera att risken för depression var mer än dubbelt så hög bland dem som hade en patologisk Internetanvändning, jämfört med dem som inte hade detta beteende.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien menar att de ungdomar som från början inte hade några psykiska problem kan utveckla depression på grund av ohämmad Internetanvändning. Ett sätt att fånga upp unga personer som befinner sig i riskzonen är att införa screening i skolorna för okontrollerbart nätsurfande, menar forskarna.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons