Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Olegitimerade terapeuter får behandla deprimerade


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-17

Annons

Idag får terapeuter, utan formell utbildning, erbjuda behandling för personer med allvarliga psykiska sjukdomar, till exempel depression. Nu vill Socialstyrelsen att lagen ska ses över.

Sveriges Radio har gjort en undersökning bland 90 så kallat auktoriserade, certifierade eller diplomerade terapeuter som erbjuder behandling för bland annat depression. Hälften av de tillfrågade var beredda att ta emot en ung deprimerad person med självmordstankar.

Annons
Annons

– Jag har ett väldigt brett register, allt ifrån självmordstankar och depressioner, till skilsmässofall och dålig självkänsla och övergrepp. Det mesta, säger en av de så kallade terapeuterna som Ekot ringer upp.

– Man kan åstadkomma mycket skada när man inte har adekvat utbildning, säger Danutta Wasserman, professor i psykiatri och självmordsforskning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.