Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad risk för psykisk ohälsa inom kvinnodominerade yrken

Antalet sjukskrivningar relaterade till psykiatriska diagnoser har mellan 2011-2016 mer än fördubblats visar nya siffror från försäkringskassan. Orsakerna bakom den kraftiga ökningen tros bland annat handla om stress och ett förändrat arbetsliv.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-31
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Hela 45 procent av pågående sjukskrivningar utgörs idag av psykiatriska diagnoser och de regionala skillnaderna är dessutom stora. Dalarna rapporterar högst andel psykiatriska diagnoser medan Norrbottens län har lägst andel. Stress tros ligga bakom många av fallen och även ett förändrat arbetsliv som kan göra det svårt att släppa arbetet efter dagens slut. 

Läs också: Stress på jobbet påverkar hjärnan

Fler kvinnor drabbas 

Kvinnor är de som är mest drabbade och i slutet på 2016 var närmare hälften av de sjukskrivna kvinnorna i landet inte på jobbet på grund av just en psykiatrisk diagnos. Tydligt är att det inom kvinnodominerade yrken så som inom kontaktyrken, vården, äldreomsorgen och läraryrkena, ser ut att finnas ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa. 

Annons
Annons

Läs också: Extrapengar bättre än medicin vid psykisk ohälsa

I dag är totalt drygt 197 000 människor sjukskrivna vilket inte ses som  någon exceptionellt hög nivå sett ur ett längre perspektiv. Det som är anmärkningsvärt är snarare ökningen av de psykiatriska diagnoserna som är den vanligaste sjukskrivningsorsaken sedan 2014.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons