Ny strategi vid behandling av fobier och ångest

Att göra minnet instabilt kan hjälpa i behandling mot till exempel spindelfobi, visar en ny svensk studie.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag går behandling mot fobier och ångest oftast ut på att patienten gradvis ska utsätta sig för rädslan. Men i en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet att behandlingen skulle bli mer effektivt genom att påverka hur minnen sparas. När man påminns om något blir minnet instabilt för att sedan sparas om på nytt. Om detta störs skulle minnen om rädsla kunna försvagas eller tas bort, menar forskarna.

I studien visar de att metoden fungera på personer som länge haft fobi för spindlar. Försökspersonerna fick titta på spindelbilder, varav en grupp fick se några bilder kort innan en mer omfattande bildvisning. Det visade sig sedan att personerna i den gruppen var mindre rädda för att se på nya spindelbilder, jämfört med den andra gruppen som inte fått en kort förhandstitt innan den längre bildvisningen. Det skriver Sveriges Radio i en artikel.

Förtitten på bilderna skulle alltså ha gjort rädslominnet instabilt, så att det sparats om i en försvagad form.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons