Neandertalarnas DNA ökar risken för depression

En ny stor amerikansk studie visar att anlag från neandertalarna kan påverka oss moderna människor genom att öka risken för depression, vissa hudsjukdomar och nikotinberoende.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-12
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Länge har man frågat sig om neandertalarnas DNA kan påverka oss moderna människor och nu visar en ny banbrytande studie att så är fallet. Det finns kopplingar mellan vissa sjukdomar, som till exempel depression och hudsjukdomar, och ärvda neanderthal-genvarianter. Det rapporterar bland andra Sveriges Television.

Fördubblad risk för nikotinberoende 

I studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Science, har forskarna studerat sjukjournaler hos 28 000 människor som de kopplat till genetisk information. Därefter har forskarna sökt efter de genvarianter som kan ha neanderthalursprung.

Resultatet visar bland annat att en särskild bit neanderthal-DNA fördubblar risken för nikotinberoende och att det finns ett samband mellan neandertal-dna och psykiatriska och neurologiska egenskaper som till exempel depression.

Annons
Annons

Neandertalarna dog ut för ungefär 30 000 år sedan. För ett antal år sedan kunde forskaren Svante Pääbo och hans kollegor visa att människor utanför Afrika har i snitt 1-4 procent av sitt DNA från neandertalarna. Forskarna har nu en teori om att DNA från neandertalarna kan ha hjälpt homo sapiens att anpassa sig när de kom till Europa och Asien.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-04-14 23:09 (4 år sen)

    En ganska dum artikel om en forskning på att dagens människa styrs av neandertalarens dna.
    Människan har alltid haft njutning / stimulans som en drivkraft.

    Frågor på det ?

    Denna forskning tog 5 minuter att skriva ned.


Annons
Annons
Annons