Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Musik kan lindra ångest

Annons

Musik påverkar oss människor på väldigt många olika sätt och nu visar en studie att musik även kan lindra ångest hos patienter som är i behov av andningshjälp. I dag medicineras ofta patienter med andningssvårigheter med ångestdämpande preparat, vilket i många fall beror på att problem med andningen framkallar mycket stress och kan bidra till stora våndor. Men detta kan samtidigt leda till längre sjukhusvistelser och ökade sjukvårdskostnader, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


Nu tror sig dock en grupp forskare ha kunnat hitta en naturlig väg för dessa patienter att slappna av.

– Med tanke på alla dessa faktorer som gör mekanisk andningshjälp till en oerhört stressande upplevelse, är det spännande att musik kan minska ångesten utan kostsamma biverkningar, säger forskningsledaren Joke Bradt på ”Department of Creative Arts therapies” vid Drexel University i Philadelphia, till SVT.

Totalt har forskarna granskat data från åtta studier som inkluderade drygt 200 patienter, som alla var mottagare av mekanisk andningshjälp. Studieresultaten pekar på att oron och ångesten hos patienterna minskade påtagligt när de fick lyssna på musik, jämfört med vanliga standardbehandlingar.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.