Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Miljonsatsning ska förebygga självmord

Annons

För att förebygga självmord föreslår regeringens utredare, Gun-Marie Pettersson, en jättesatsning på en ny form av första hjälpen mot självmord. Det har sedan flera år tillbaka gjorts satsningar på hjärt-lungräddning, vilket förmodligen bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom har minskat.

Länsrådet Gun-Marie Pettersson har sedan september ifjol arbetat med en statlig utredning om självmord. Hon föreslår nu att forskningssektionen Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, NASP, vid Karolinska instiutet i Solna, ska få 3 miljoner kronor för att genomföra ett pilotförsök med utbildningsprogrammet The mental health first aid training and research program, MHFA. Totalt pågår utbildningen i 12 timmar och under denna tid får deltagarna kunskp om hur olika kriser kan hanteras. Syftet är att instruktörerna som utbildas i sin tur ska utbilda särskilt utvalda yrkesgrupper och delar av den övriga befolkningen. Därefter vill hon ge 2 miljoner kronor till Centrum för evidensbaserade psykosociala insatser, Cepi, i Lund, för att utvärdera pilotförsöket.

Annons
Annons

Och om allt slår väl ut föreslår Gun-Marie Pettersson att regeringen avsätter totalt 370 miljoner kronor under en femårsperiod för att genomföra kurser i första hjälpen mot psykisk ohälsa. Dessutom vill hon ge NASP ytterligare 66 miljoner kronor för att stötta kommunerna och vidta andra förebyggande åtgärder mot självmord.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.