Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ljusets återkomst – en energikick

Annons

Efter en lång och mörk vinter står nu våren för dörren och helt plötsligt badar vi i ljus, något som för de allra flesta innebär en riktigt energikick.
– Ljuset gör att vi blir mer livsbejakande, säger sömnforskaren Arne Lowden.

Anledningen till att vi känner oss pigga av ljus beror bland annat på att hjärnan aktiveras med mycket mer information, men det beror också på att påslaget av sömnhormonet melatonin dämpas.
– Dygnsrytmen förskjuts också så att vi blir mer morgonpigga, somnar lättare och får lite bättre sömn på natten, säger Arne Lowden vid Stockholms universitet.

Annons
Annons

Det är väldigt olika från individ till individ hur man anpassar sig till ljuset, för vissa går det väldigt snabbt vilket kan leda till att sömnen rubbas och man känner sig trött och deppig. Men för de allra flesta påverkas vi i positiv riktning och vårkänslorna gör sig påminda.
– Vi får en framtidstro, vi ser fram emot värmen och solen. Och det gör också att man kan bli lite öppnare mot andra människor, säger Lowden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons