Litium mot bipolär sjukdom kan ge njurproblem

Läkemedel som innehåller litium och som används för att behandla bipolär sjukdom kan orsaka njurskador, särskilt för patienter som haft läkemedlen länge. Men läkemedlens nytta uppväger ändå fortfarande riskerna.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-26
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Litium har använts för behandling av bipolär sjukdom, även kallat manodepressiv sjukdom, sedan 1960-talet. Litiumbaserade läkemedel är idag de mest effektiva som finns att tillgå för att förebygga depression och mani. Senare studier visar att behandling med litium dessutom minskar risken för självmord, och många patienter världen över är beroende av litiumbehandling för att leva ett bra liv.

Nu visar forskning från Göteborgs universitet att patienter som började sin litiumbehandling före 1980 löper en åtta gånger högre risk att få njursvikt som kräver dialys eller njurtransplantation.
För patienter som inledde behandlingen efter 1980 har man inte hittat några patienter som utvecklat njursvikt. Det tyder på att risken har minskat avsevärt, vilket enligt forskarna troligtvis beror på att man i början av 1980-talet införde säkrare rutiner kring litiumbehandling.

Slutsatsen är att behandlingens goda effekter på bipolär sjukdom uppväger riskerna för njurskador. Men njurfunktionen måste följas regelbundet hos litiumbehandlade patienter. Patienter som står på litium ska fortsätta med det:

Annons
Annons

– Litium är ett oerhört viktigt läkemedel för många patienter. Även om risken för njurskador ökar, är det ännu värre att ha obehandlad bipolär sjukdom. Därför fortsätter vi att rekommendera litiumbehandling, säger Harald Aiff, forskare vid Göteborgs universitet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Nos 2018-09-4 09:04 (21 månader sen)

    Rubriken är väldigt missvisande, eftersom många nog tror att det gäller den litiumbehandling vi har idag.
    Bättre att skriva: förr lät man patienter ha mycket högre koncentration litium i blodet. Dessa personer riskerar nu njurskador.

  • 20141026093227
    Lisa 2014-10-26 09:50 (6 år sen)

    Som vad jag vet så går Litihumet ut via njurarna, är det därför risken för njusavikt ökar? för att njurarna får arbeta extra mycket eller att just Litihumet är så pass starkt att njurarna får jobba extra om dosen inte är som "rekommenderad". finns det även andra mediciner i den gruppen som kan skada? som inte har lithium i sig men arbetar sig genom njurarna? vad jag vet så fungerar Lamotrigin på det viset, varför går dom och vissa andra mediciner ut via njurarna och andra genom levern? vad är mest riskfyllt å vad är dom typiska bivärkningarna?


Annons
Annons
Annons