Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lågutbildade kvinnor får mer lugnande medel

Lågutbildade kvinnor använder nästan tre gånger mer lugnande medel och sömnpreparat än högutbildade kvinnor.
Annons

Statistiken från Socialstyrelsens årliga lägesrapport gäller regelbunden användning hos kvinnor i åldrarna 30 till 64 år. Tidigare studier har visat att kvinnor med kort utbildning anser sig ha sämre psykisk hälsa med mer sömnproblem och ångesttillstånd i jämförelse med andra grupper.

– Det är oroväckande är att medicinerna skrivs ut för regelbunden användning, säger Birgitta Lindelius, utredare vid Socialstyrelsen.

Medicinerna är så kallade benzodiazepiner eller benzodiazepinliknande läkemedel som kan vara beroendeframkallande. De bör därför enbart användas för kortvarig behandling av ångesttillstånd och sömnsvårigheter.

Ojämlikt även för äldre

Ojämlikheterna inom hälso- och sjukvården märks också bland de äldre. Lågutbildade äldre har större sannolikhet att få potentiellt olämpliga läkemedel och kommer i lägre grad på besök till en specialistläkare än högutbildade. Detta samtidigt som de lågutbildade äldre har sämre hälsa än de högutbildade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.