Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Krav på mer KBT-behandlingar

Annons

Antalet KBT-behandlingar bör&nbspöka vid behandling av ångest och depression. Det slår Socialstyrelsen fast i den slutgiltiga versionen av ”Nationella riktlinjer för vård av depression och ångestsyndrom”. I den preliminära versionen, som kom för ett år sedan, var det mest kontroversiella att behandlingar med kognitiv beteendeterapi, KBT, bör öka dramatiskt. Och trots kritik från sjukvården står Socialstyrelsen fast vid kravet.
– Vi har noga följt forskningslägret för olika behandlingsmetoder, inte minst inom det psykodynamiska området, men KBT framstår fortfarande som ett mycket bra alternativ, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet i Solna.&nbsp

Men huvudbudskapet är att det bör finnas fler bra behandling att välja bland.
– Riktlinjerna är framför allt tänkta som ett stöd till dem som är ansvariga för vården. Men det gäller att förstå riktlinjerna på rätt sätt. Det är viktigt att inte se dem som antingen eller. Man måste även väga in patienternas preferenser, säger Gerhard Andersson, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Vilken typ av behandling som bör&nbspföreslås är beroende på individen, ibland är läkemedel att föredra och ibland KBT eller en psykodynamisk behandlingsmetod. Nytt i den slutgiltiga versionen är att myndigheten har förtydligast behandlingsrekommendationerna för bipolär sjukdom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons