Kostvanor kopplas till psykisk ohälsa

En stor studie från Harvard kopplar samman inflammationsdrivande mat, som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin, med en ökad risk för depression.

Publicerad den: 2014-01-08
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Över 40 000 kvinnor deltog i studien vars resultat visar att de som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.

Forskarna betonar att inget enskilt livsmedel ensamt kan orsaka en depression. Det handlar om den samlade effekten av hela dieter.

– Det är viktigt att se på hela kostens relation till sjukdomar och inte bara på isolerade näringsämnen och livsmedel, förklarar huvudförfattaren och Harvardforskaren Michel Lucas i ett mejl till tidningen SvD.

Annons
Annons

Han betonar också att resultaten sammanfaller med andra fynd kring relationen mellan mat och hälsa och att det ur ett folkhälsoperspektiv känns lugnande att det som är bra för kroppen också är bra för sinnet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-01-8 15:25 (6 år sen)

  Det kom ytterligare en rapport idag, om mättat fett i maten skapar ohälsa genom inflammationsprocesser i kroppen: Här är en länk till
  Vetenskap och hälsa:
  http://www.vetenskaphalsa.se/mattat-fett-i-maten-skadar-tarmens-nervsystem/
  Ännu mera kan ni läsa här artikel nr 258:
  Fler bevis om tarmfloran:
  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

 • Avatar 2014-01-8 17:52 (6 år sen)

  Själv blir jag deprimerad varje gång jag inser, att den kost jag bytte till efter den förra vetenskapliga studien som publicerades, är den kost som kommer få mig att dö i förtid, enligt den allra senaste vetenskapliga studien!

  Friskt forskat mycket förvirrat.

 • Avatar renata 2014-02-16 22:52 (6 år sen)

  Därför visar det sig vara nyttigt att äta kost som verkar antiinflammatoriskt,
  t.ex. lök, vitlök, frukt och grönsaker, minska sockerintag och äta t.ex. grovt bröd i stället för vitt. Samt citron och citrusfrukter har för övrigt ett högt antiinflammatoriskt värde i sig. Detta är väl något som forskare kan hålla med om, eller?

 • Avatar Inga 2014-03-6 03:41 (6 år sen)

  Pressmeddelande 2013-02-19
  WHO:s rapport:

  http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/nywhorapportkemikalierbakomflerafolksjukdomar.5.6e9ea80713ceb7970511c8.html

 • Avatar Ulle 2014-04-3 21:41 (6 år sen)

  Kan det inte också vara vanligt att det är tvärtom, att deprimerade äter onyttigt när de är nedstämda? Eller vet man genom studien att kosten kom före depressionen? Vad är hönan och ägget? Tröstätning och att man inte längre orkar bry sig om sin hälsa.

 • Avatar 2014-06-7 15:08 (5 år sen)

  Psykisk ohälsa = sjukskriven i olika grader det betyder lite pengar vilket gör att man kan ej köpa samma mat.


Annons
Annons
Annons