KBT inte bättre än medicin vid depression

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är varken bättre eller sämre än läkemedel för att förhindra återkommande depressioner. Terapimetoden är inte heller billigare, visar en ny brittisk studie.

Publicerad den: 2015-04-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

För att minska risken för återfall brukar många patienter som haft flera depressioner få antidepressiv medicin under en längre period än de som endast haft en depression. Men många patienter vill ha alternativ till läkemedelsbehandling, skriver Anders Hansen, specialistläkare i psykiatri, i Läkartidningen.

Nu har brittiska forskare undersökt hur väl mindfulness-baserad kognitiv beteendeterapi (KBT) står sig i jämförelse med antidepressiva tabletter. I studien ingick drygt 400 patienter som haft minst tre depressiva episoder och som alla fått farmakologisk behandling. Hälften av deltagarna fick fortsätta sin läkemedelsbehandling medan den andra hälften fick trappa ner på medicinen samtidigt som de fick KBT-behandling en gång i veckan i åtta veckor.

Lika stor risk för återfall vid KBT som medicin

Vid uppföljningen två år efter studien syntes ingen skillnad i återfallsrisk mellan de båda grupperna: runt hälften av deltagarna i båda grupperna hade fått nya depressioner. KBT är alltså varken bättre eller sämre än läkemedel när det kommer till att förhindra återfall i depression. ”Ytterligare en slutsats är att KBT inte är mer kostnadseffektivt än farmakologisk behandling, något som ibland har hävdats”, skriver Anders Hansen.

Annons
Annons

Vidare hänvisar han till metaanalyser som visat att det är mycket viktigt att fortsätta med antidepressiv behandling vid återkommande depressioner, eftersom risken för återfall tycks minska med omkring två tredjedelar om patienten fortsätter med tabletter jämfört med om hen varken får terapi- eller tablettbehandling. 

Upplever du att KBT är bättre eller sämre än läkemedelsbehandling vid depression? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar tanja 2015-04-22 22:21 (5 år sen)

  Jag tror att man i Sverige har övertro på KBT. Det kan vara bra vid fobier t.ex. men inte vid "svårare" besvär. Dessa besvär har en tendens att återkomma om man behandlats med KBT. Det finns dessutom alldeles för många okunniga KBT-terapeuter, och tyvärr är det deras marknad.

 • Avatar Joakim Ramqvist Halin 2015-04-23 03:31 (5 år sen)

  Hej!
  Personligen så fungerar kbt avsevärt mkt bättre ty den individuellt utvecklas/utformas i samspel m pat.
  Ofta beror res på vården således psykiatrikern ell terapeuten liksom pat själv!

  Marte Meo, Diem CARPE!

  Med min bästa hälsning

  Joakim Ramqvist Hallin

  P.s tack för bra art d.s

 • Avatar eva 2015-04-23 11:51 (5 år sen)

  KBT har säkert sin plats och funktion, men tyvärr är vi många (med t ex hormonella obalanser) som upplever stor frustration av att rubriceras som 'inbillningssjuka'. På oss hjälper varken KBT eller SSRI. Vi behöver vad svensk sjukvård saknar - ökad kunskap kring näring och hormoner.

 • Avatar Ewa 2015-04-23 14:10 (5 år sen)

  Håller med dig eva, kostar väl för mycket för samhället! Bättre skriva ut SSRI preparat, då tjänar de mer pengar, Läkemedelsverket. Jag är nog med klassad som "inbillningssjuk" för de har släppt mig nu på Vårdcentralen, jag är lämnad åt mig själv men mina krämpor i magen! De struntar i mig! Tror med på detta med hormoner och de i balans men vem kollar det? Näring ja, våra jordar innehåller ju inte det vi behöver idag och mer o mer vitaminer förbjuds säljas, det är sååå sjukt!!!! Jag vill kunna äta de vitaminer och mineraler jag vill och bestämma över min kropp!!!!

 • Avatar Ragdoll 2015-04-23 19:01 (5 år sen)

  Nu är jag kanske "jävig" eftersom jag är KBT-terapeut själv, men jag undrar vad man i artikeln ovan menar med "mindfulness-baserad KBT". För mig så kan en KBT-terapi innehålla inslag av mindfulness men det är ju också så mycket mer. Psykoedukation, exponering, kognitiv omstrukturering m.m. är bara några exempel som i allmänhet är effektivt att jobba med. Jag undrar också om man tagit hänsyn till hur motiverade patienterna varit och hur mycket ork de haft då det är krävande att gå i en KBT-terapi. Jag undrar också om patienterna som varit med i undersökningen "enbart" haft depression eller om det förekommer annat som komplicerar det som t.ex. samsjuklighet eller liknande.

 • Avatar Patricia 2015-04-25 15:41 (5 år sen)

  Den Enna ska INTE utesluta den andra. Men tyvärr!! Allt för oftas "medicineras" patienter utan passande kompliterande psykosocial terapi! Detta behöver medicinläkare få hjälp med!

 • Avatar Emma 2015-04-25 23:21 (5 år sen)

  I kbt får man verktyg att hantera sitt liv och kan troligtvis hantera ev framtida depressiva skov bättre. SSRI däremot rättar till den kemiska obalansen i hjärnan. För egen del har jag valt det senare då jag efter ett samtal med psykolog valde bort terapi. Min livsresa har sedan jag började LM-behandlas varit mycket lyckad :)

 • Avatar Ragdoll 2015-05-6 18:52 (5 år sen)

  Anna-Cajsa!
  Precis som jag befarade har du snedtolkat artikeln i läkartidningen en aning. Metoden de använde i studien var ju MBCT, och ingen annan, vilket borde framgått.

 • Avatar åsa 2015-05-6 21:04 (5 år sen)

  Har haft återkommande depressioner i mer än 20 år Gått i olika terapier dock utan effekt Haft antideppressiva medeciner+ångestdempande(stesolid)+lyrika med de ångestdämpande med. har jag till slut fått ett dräglitt liv. Utan stesolid är min ångestnivå olidlig. Tack för att Stesolid finns!!!

 • Avatar 2015-05-30 03:48 (5 år sen)

  KBT är ren skit. Jag måste försöka att sova nu annars är jag vaken till 07:00 och det har jag ingen lust med. Kan utveckla varför KBT är ruttet vid ett senare tillfälle.

  Kort och gott: De som är riktigt deprimerade är inte i behov av att gå och prata med någon skruttig KBT terapeut utan de behöver någon vid sin sida som förstår dem, vet vad de har för intressen och kan vara deltagande i deras intressen samt ge stöd när det behövs oavsett vad det än är.

  KBT = Slöseri på deras tid, min tid och skattebetalarnas pengar.


Annons
Annons
Annons