KBT-behandling minskade oro

Annons

Patienter med generaliserat ångestsyndrom som behandlades med kognitiv beteendeterapi, KBT, i primärvården fick minskad oro men själva ångesten blev inte bättre än traditionell vård. Det visar en studie som forskare från bland annat University of Texas i Houston, USA, gjort. Sedan tidigare finns det endast få och små studier som tyder på att KBT kan hjälpa mot generaliserat ångestsyndrom. Därför har forskare nu gjort en undersökning där de under 15 månader följt totalt 134 personer med en snittålder på 70 år, som samtliga behandlades inom primärvården. Därefter slumpades personerna till att antingen få KBT eller vad som i studien kallades för förbättrad sedvanlig behandling.

Forskarna kom fram till att de personer som behandlades med KBT fick en betydligt bättre effekt på nivån av oro, liksom på de sekundära effektmåtten depressionssymtom och allmän mental hälsa. Men när det kom till det generaliserade ångestsyndromet hos patienterna hjälpte inte KBT mer än vad den sedvanliga vården gjorde.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons