Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Internetberoende kopplas till depression

Annons

Personer som är internetberoende är i större utsträckning än andra deprimerade. Det konstaterar en grupp brittiska forskare efter att ha gjort en enkätundersökning där 1 300 britter svarat. Av dessa bedömdes 1,2 procent vara fullt ut internetberoende. Med det menas att man inte kan kontrollera sitt internetanvändande, det skapar oro och stör ens vardagliga liv. Dessa personer besökte i särskilt hög grad spelsajter, sexsidor, sociala medier och chattsidor.

Forskarna menar att det finns ett samband mellan ett beroendeförhållande till internet och depression. Däremot är de osäkra på vad som gett vad, om det är deprimerade människor som sökt sig till internet eller om det är internetanvändandet som bidragit till att människor blir deprimerade. Än så länge är inte internetberoende erkänt som en psykiatrisk diagnos men det tycker forskarna bakom studien att det borde bli. Anders Tengström, beroendeforskare vid Karolinska Institutet, håller med och menar att en diagnos erkänner problemet och säkerställer att man talar om samma sak.
– Att inte ha det innebär att vi kommer att ha massor av olika definitioner av det, och då kommer vi bara att prata förbi varandra, säger han till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Det kan hända att det införs en internetberoende-diagnos i den amerikanska lista över diagnoser som väntas vara klar 2012. Om det sker finns det stor sannolikhet att vi även får det i Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.