Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Internationella suicidpreventionsdagen


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-09

Annons

I Sverige dör fler än 1 200 personer i självmord varje år. Gunilla Wahl&eacuten, ordförande, Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd, SPES, menar att det är ett akut problem att så många tar livet av sig och att det finns en oroväckande tendens till ökning bland unga människor.

– 159 personer under 24 år tog livet av sig år 2009 och tio gånger så många har gjort ett självmordsförsök. Självmordstalet har minskat, men bland unga ser vi ingen tendens till minskning. Därför har vi på SPES i år valt att sätta extra fokus på ungdomar, säger Gunilla Wahl&eacuten till Netdoktor.&nbsp&nbsp

I mars 2008 presenterade regeringen en nollvision mot självmord, men sedan dess har det inte hänt särskilt mycket. Självmordsförsöken bland unga kvinnor har nästan fördubblats på 20 år, visar en ny sammanställning gjord av sucidprofessorn Danuta Wasserman på Karolinska instituet.

Annons
Annons

Imorgon, den 10 september anordnas den Internationella suicidpreventiva dagen. Bakgrunden till dagen är ett beslut som fattades år 2003 under en IASP-konferens (International Association for Suicide Prevention) som tillsammans med WHO beslöt att årligen uppmärksamma denna dag över hela världen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons