Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hyrstopp av läkare inom psykiatrin

Nu införs en landsomfattande satsning från SKL som innebär att landstingen ska sluta anställa hyrläkare inom psykiatrin. ”Det handlar inte främst om ekonomi, utan om att upprätthålla en god kvalitet på vården”, säger Ing-Marie Wieselgren vid SKL.

Publicerad den: 2015-06-15

Annons

Nu lägger SKL in en extra växel, med cirka sex månader kvar av de riktade insatserna till den psykiatriska vården. Hädanefter vill man att landstingen ska sluta anställa hyrläkare för att förbättra kontinuiteten för psykiatriska patienter. 

Extra viktigt inom psykiatrivården

– Som ett led i utvecklingsarbetet vill vi begränsa användningen av hyrläkare. Det handlar inte främst om ekonomi, utan om att upprätthålla en god kvalitet på vården. Psykiatriska patienter är beroende av kontinuitet, det är viktigt för förtroendet, säger Ing-Marie Wieselgren som är nationell samordnare för psykisk hälsa vid SKL, till Dagens Medicin.

I dag används hyrläkare flitigt på flera platser i landet. I Blekinge är hälften av läkarna inom psykiatrin från bemanningsföretag. 

Annons
Annons

– Med låg kontinuitet bland läkarna drabbas även andra personalgrupper, utvecklingsarbeten blir liggande och patientsäkerheten kan påverkas, säger Ing-Marie Wieselgren till tidningen. 

Tanken är att landstingen ska komma överens om att inte anställa hyrläkare från ett visst datum. Istället ska man ordna en hemsida med samlad information och stöd. Där ska det bland annat gå att läsa om ny teknik, gemensamma metoder för att analysera vården samt exempel på hur arbetsmiljön kan förbättras. 

– Genom att skapa en verktygslåda med en mängd olika resurser hoppas vi att landstingen ska kunna få hjälp av varandra i sitt fortsatta arbete med psykisk hälsa, säger Ing-Marie Wieselgren. 

Tycker du det är en bra idé med hyrstopp av psykiatriker? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-16 19:20 (9 år sen)

    Psykvården är redan så bristfällig och saknar totalt en kontinuitet i behandlingen av patienter. Som patient har man inget förtroende för läkarna, samtidigt som man är i "deras våld" eftersom man inte har något alternativ, och hamnar i en sorts beroendeställning - egentligen vill man be dom dra åt h-vete, men man får vara foglig och undergiven för att inte riskera bli utkastad!

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-15 21:30 (9 år sen)

    Hej
    Äntligen så är det någon som har börjat förstå att hyrläkarna behöver ej
    ta några som helst konsekvenser av dåliga diagnoser så länge det ej kan bevisas att de gjort fel. Därför så ställs det vaga och otydliga diagnoser som de ej kan klandras för.
    Kvar står en förtvivlad patient som varken vet in eller ut! Med ett råd typ ta en "alvedol extra" !!

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-15 19:40 (9 år sen)

    Redan utgångspunkten blir fel. Psykiatrin håller inte god kvalite så vad finns det att bevara ? Inom psykiatrin i västra götaland är personalturbulensen så omfattande att det många gånger är inhyrd personal som håller verksamheten flytande. Att det varit riktade insatser syns inget av....möjligtvis att det kunde varit ännu värre.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.