Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högst andel självmord bland män på landsbygden

Förekomsten av suicid varierar mellan olika delar av Sverige. I på landsbygden är andelen självmord hos män dubbelt så hög som i storstadskommuner. ”Det är viktigt att glesbygdskommuner får extra stöd i arbetet med att förebygga självmord” säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2018-06-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Högst andel självmord bland män på landsbygden
Annons

Det är Folkhälsomyndigheten som har undersökt hur suicidtalet skiljer sig åt i olika delar av Sverige. Det visar sig att det är skillnad beroende på vilken typ av kommun man bor i.

I så kallade storstadskommuner är nämligen andelen självmord hos män i genomsnitt hälften så hög som i avlägset belägna landsbygdskommuner. Hos kvinno varierar inte antalet lika när det kommer på skillnader mellan olika typer av kommuner.

Varför det är sådan skillnad mellan olika kommuntyper tyder på socioekonomiska skillnader mellan de olika regionerna, menar Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

I storstadskommunerna har, mellan perioden 2012-2016, lägre arbetslöshet, och färre personer med enbart förgymnasial utbildning jämfört med avlägset belägna landsbygdskommuner.

 

– Det är viktigt att glesbygdskommuner får extra stöd i arbetet med att förebygga självmord. Glesbygdskommuner har ofta långa avstånd vilket kan bli ett stort hinder om man mår psykiskt dåligt. Här kan kanske tekniken underlätta så att människor kan få stöd utan att behöva åka in till centralorten. Vi ser också att fler och fler landsting arbetar med suicidprevention även utanför hälso- och sjukvården, något som är positivt, säger Hillevi Busch i ett pressmeddelande.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/juni/lagst-andel-sjalvmord-bland-man-i-storstader/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-06-20 15:06 (5 år sen)

    Dessa förnumstiga experter. De fattar ju ingenting! Vi är ett flockdjur! Oändliga experiment har utförts för att kolla hur människor klarar av att vara ensamma! I städerna finns massor med stimulans ju större stad desto mer finns att uppleva. Man ser andra människor hela tiden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons