Högre dos av antidepressiva läkemedel ger bättre effekt

Tvärtemot vad som tidigare antagits visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin att höga doser av selektiva serotoninåterupptagshämmare, eller SSRI-medel, är mer effektiva än låga. Nytt är också att dessa ger effekt redan efter en veckas behandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Dessa SSRI-medel påverkar aktiviteten av signalämnet serotonin i hjärnan och utgör den mest använda typen av antidepressiva läkemedel. Under senare år har dock dess antidepressiva effekt ifrågasatts

– Det hävdas ofta att man aldrig kunnat visa att höga doser av SSRI-medel är mer effektiva än låga. Och detta har använts som argument av de debattörer som menar att SSRI-medel inte har någon specifik antidepressiv verkan, säger Fredrik Hieronymus, doktorand i farmakologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

I tidigare studier har patienterna fått förbestämda doser av medlen vilka har jämförts med placebo. Låga doser är visserligen mer effektiva än placebo men betydligt mindre effektiva än högre doser, visar Fredrik Hieronymus i sin analys som nyligen publicerades i tidskriften Translational Psychiatry. Val av dos bör alltså styras av effekt men också av eventuella biverkningar, tillägger han.

Annons
Annons

Snabb verkan

Vidare visar den nya studien på gynnsamma effekter av SSRI-medlen redan efter en veckas intag, vilket strider mot tidigare synsättet.

– Det tar flera veckor innan man får den fulla effekten. Men det faktum att man hos många patienter faktiskt får en viss om än måttlig minskning av nedstämdheten redan första veckan är ändå av principiellt intresse, och viktigt för oss att veta när vi försöker öka kunskapen om varför påverkan på serotonin ger en antidepressiv effekt.

Läs mer om depression här.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons