Gen kan förvarna om depression

Det verkar som en särskild gen kan öka risken för depression hos äldre, enligt en ny svensk studie. ”Genom att använda genvarianten som en markör skulle vi kunna identifiera äldre personer som löper risk att utveckla depression eller demens”, säger forskaren Silke Kern.

Publicerad den: 2015-11-16
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Den aktuella genvarianten heter apolipoprotein ε4 och förkortas som APOε4. Det är en av de viktigaste biomarkörerna inom neuropsykiatrin eftersom den kopplas till Alzheimers sjukdom. Personer som bär på APOε4 har en ökad risk att utveckla Alzheimers samtidigt som de insjuknar tidigare och får ett snabbare sjukdomsförlopp.

Vill behandla på ett tidigt stadium

Nu har svenska forskare upptäckt att genvarianten även ökar risken för depression hos äldre. Något man har sett i den longitudinella H70-studien, där man följt 839 svenskar i åldrarna 70-92 år under totalt fem år. Resultaten pekar på ett tydligt samband mellan förekomst av APOε4 och framtida depressioner. Ett samband som dessutom kvarstod efter att forskarna uteslutit personer som utvecklat demens.

– Depressioner är ett ofta förbisett hälsoproblem hos äldre. Genom att använda genvarianten som en markör skulle vi kunna identifiera äldre personer som löper risk att utveckla depression eller demens, och därigenom kunna förebygga och behandla på ett tidigare stadium, säger Silke Kern som är forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Är upptäckten viktig ur behandlingssynpunkt? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons