Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fysisk aktivitet kan minska risken för framtida depressioner

Tidigare studier har pekat på att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depressioner. Nu visar nya forskningsresultat att motion även kan minska risken för framtida depressioner, rapporterar Sveriges Radio. 


Publicerad den: 2019-01-28
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Träning och motion
Annons

Flera tidigare studier har pekat på att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depression. Resultat från en ny studie publicerat i tidskriften JAMA visar att motion även kan ha en skyddande effekt.

– Det nya i det här är att man har använt sig av genetisk data för att förstå det här orsakssambandet. Och för att förstå om det verkligen är den fysiska aktiviteten som minskar risken för depression, så att det inte är så att de fysiskt aktiva gör något eller lever på något annat sätt som minskar risken för depression, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, till Sveriges Radio.

Han tillägger att det är en otroligt komplicerad analys man har gjort.

– Men den ger en pusselbit som vi nog inte haft sedan tidigare, att fysisk aktivitet skyddar mot depression kort och gott, fortsätter han.

Skiljer inte på typ av aktivitet

I studien har forskarna analyserat genetisk data från över 400 000 personer i Storbritannien. Med hjälp av accelerometrar, en typ av rörelsemätare, har forskarna sett hur mycket deltagarna rört på sig.

För att skilja statistiska samband från orsakssamband har forskarna använt sig av en statistisk metod kallad mendelsk randomisering.

Med den metoden kan man ta hänsyn till både genetisk information, och faktisk data över hur mycket människorna har rört på sig. På så sätt har man kunnat konstatera att fysisk aktivitet har en skyddande effekt mot depression.

Studien har inte jämfört olika typer av fysisk aktivitet, eller olika grupper av individer. Resultatet kan därför inte svara på om en viss aktivitet är mer effektiv än annan, eller om fysisk aktivitet fungerar bättre för vissa individer än andra.

– Det här är inte ett enskilt bevis, men om man slår ihop det här med alla andra undersökningar, då står det klart att fysisk aktivitet är ett sätt att behandla depression och ett sätt att förebygga depression, att undvika att bli deprimerad i framtiden, säger Anders Hansen.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7142151

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons