Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förlossningsdepressioner missas

Annons

Enligt socialstyrelsens rekommendationer ska nyblivna mammor undersökas för depression sex till åtta veckor efter förlossningen. Men en enkät SvD sammanställt visar att endast fem av 21 landsting kan garantera att alla mammor undersöks. Brist på psykologer, kortare tid på BB efter förlossningen och språksvårigheter lyfts fram som tänkbara orsaker till skillnaderna.

Enligt en annan studie i samma ämne finns det stora olikheter i vad landstingen erbjuder.
– Lagen säger att alla ska erbjudas samma vård men i vissa landsting prioriterar man kanske det här lite högre. Vi har fortfarande många sjuksköterskor som inte screenar och då finns det risk att man missar kvinnor, säger Margaretha Magnusson vid Akademiska sjukhuset och institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet som gjort studien.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-08-21 17:42 (11 år sen)

    UG9vVi I really liked your article. Much obliged.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.