Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler blir sjukskrivna för psykisk ohälsa

Fler svenskar sjukskrivs för att de mår psykiskt dåligt. Försäkringskassan beräknar därför att sjukförsäkringen blir 3 miljarder dyrare än väntat fram till och med nästa år.
Annons

– … Sjukskrivningarna ökar väldigt generellt i samhället i princip i alla yrkesgrupper, branscher och regioner – och i huvudsak handlar det om psykiska diagnoser, säger Laura Hartman, analys- och prognoschef på Försäkringskassan, till Sveriges Radio.

Hon vill hitta nya möjligheter för att få bukt med de dystra siffrorna, exempelvis genom smidigare samarbete mellan arbetsgivare och sjukvård eller genom att Försäkringskassan tidigt diskuterar med arbetsgivaren hur arbetsplatsen kan anpassas.

– Ibland kan det vara att man tar till sjukskrivning i en situation där människan i och för sig inte mår bra, men det kan finnas andra typer av behandlingar att ta till, säger hon.

Annons
Annons

I nuläget kostar sjukförsäkringen 78 miljarder kronor och efter den senaste prognosen förväntas summan landa på 87 miljarder år 2018.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-6 00:29 (9 år sen)

    Är jag förvånad? NEJ inte i detta stressade samhälle när alla bor med näsan i mobilerna och inte ser nått annat nästan..... springer ner en på gatan, ser en inte på t banan, alla bor med näsan i sina mobiler, nej sån tänker jag ALDRIG bli!!!! Alla vill bli sedda!!! Lägg ner mobilerna och prata med varann istället, se varann!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.