Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler behandlas med elchocker

Annons

Socialstyrelsen kritiserar i en rapport vården för att de inte informerar patienter tillräckligt om eventuella biverkningar och inte tar hand om dem som får problem efter elchocksbehandling.
– Många patienter upplever att deras besvär inte tas på allvar, säger Susanne Rolfner Suvanta, huvudansvarig för rapporten och utredare på enheten för kunskapstillämpning.

För att få en bättre bild av hur utbrett problemet med biverkningar är, framför allt minnesstörningar, måste inrapporteringen från vården bli bättre och ett nationellt kvalitetsregister skapas, konstateras i rapporten. Och enligt Lise-Lotte Risö Bergerlind, ordförande i Svenska psykologföreningen, är landets psykologer positiva till förslaget.
– Det är viktigt för att kunna följa upp och mäta långtidseffekterna av behandlingen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Enligt preliminära uppskattningar genomförs omkring 400 000 elchocksbehandlingar årligen i Sverige, vilket är en fördubbling jämfört med för tio år sedan.
– Vi har fått indikationer om ökat bruk av elchocker också förebyggande, för att motverka återfall i svår depression. Vi har också fått rapporter om att ECT prövas vid kroniska smärttillstånd och Parkinsons sjukdom, säger Mårten Gerle, psykiatriker och utredare på Socialstyrelsens enhet för kunskapstillämpning.

Det är sedan ett par patienter i lex Maria-anmälningar slagit larm om att de drabbats av kroniska minnesskador efter ECT-behandling för knappt ett år sedan som Socialstyrelsen nu har sammanställt en rapport. Det Socialstyrelsen bland annat kan konstatera är att sjukvården ofta är dålig på att informera patienterna om själva grundsjukdomen och dess risker.
– Man gör inte alltid klart att depression faktiskt kan vara ett livshotande tillstånd, säger Susanne Rolfner Suvanta. Riskerna med behandlingen måste vägas mot riskerna med fortsatt sjukdom.

Socialstyrelsen överväger nu att införa ett system med informerat samstycke efter norsk modell. Det ställer högre krav på att patienten verkligen är informerad innan han eller hon går med på att låta sig ECT-behandlas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 17:57 (9 år sen)

    ECT borde förbjudast helt. Där fins inget vitenskaplig bevis på att det fungerar. Där fins dock mycket vitenskaplig bevis på att ECT ger minnesstörningar, kognative problem o even hjärnblödningar.

    Alla vitenskapliga forsök med "Sham ECT" visar absolut ingen, eller i bästa fall en minimal skilnad mellan äkta ECT o falska ECT. Alla vitenskapliga rapporter på varige skador efter ECT visar att 100% av pasienterna får non form for permanenta minnesstörningar och kognative problem. Even dom som påstår dom inte har nogon problem efter ECT.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 14:02 (9 år sen)

    Jag utsattes för ECT-behandling för många år sen (3 dagar i veckan under 5 veckor) och har fortfarande svåra bestående men efter detta! Mitt minne är för alltid förstört!
    Håller fullständigt med tidigare inlägget att ECT ska läggas till historien, precis som lobotomering och tvångssterilisering!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.