Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler avböjer medicinering vid psykisk ohälsa

Fler patienter med psykisk ohälsa väljer bort behandling med enbart psykofarmaka jämfört med terapibehandling. Det är American Psychological Association som publicerar studien i den vetenskapliga tidskriften Psychotherapy.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-08
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Syftet var att jämföra de olika behandlingsformerna kopplat till förekomsten av fall då patienter antingen avböjde eller avbröt. De behandlingar som jämfördes var läkemedelsbaserade, psykoterapi och en kombination av båda dessa.

Läs också: Vart kan man söka hjälp för depression?

Resultatet visade att den totala andelen som avböjde rekommenderad behandling var 8,2 procent. Men sannolikheten att patienter som rekommenderats enbart farmakologisk behandling inte skulle ta emot sin behandling var hela 1,76 gånger högre jämfört med de patienter som rekommenderats enbart psykoterapi.

Annons
Annons

De patienter som inkluderade studierna led bland annat av anorexi eller bulimi, panikångest, och schizofreni 

Färre avslutade terapeutisk behandling

Studien visade också att fler patienter med psykisk ohälsa avslutade sin farmakologiska behandling i förtid jämfört med patienter som fått terapeutisk behandling.

Enligt Socialstyrelsen handlar valet kring behandling om anpassling till depressionens allvarlighetsgrad och göras i samråd med patienten.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons